Siirry sisältöön

Tuula Närhinen valittiin taiteilijaksi Assin julkisivuihin

Sairaanhoitopiiri on tehnyt taiteilijavalinnan ja päätöksen Ahveniston sairaalan julkisivun taidehankinnasta.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri etsi avoimen portfoliohaun ja rinnakkaisen luonnostilauksen yhdistelmällä uuden Hämeenlinnan Ahveniston sairaalan julkisivuelementteihin graafisen betonin menetelmällä toteutettavaa, visuaalisesti kiinnostavaa ja merkityksellistä teosta.

Julkisivujen taidehankintaan tuli 44 hakemusta, joiden perusteella sairaanhoitopiiri päätti tilata luonnokset kahdelta taiteilijalta: Pertti Kukkoselta ja Tuula Närhiseltä.

Valintaperusteet toteutussuunnitteluun valittavasta taiteilijasta
Jury 2 (Assin taidetyöryhmä sekä Suomen Taiteilijaseuran asettama asiantuntijajäsen) päätti yksimielisesti valita teoksen toteutussuunnitteluun taiteilija Tuula Närhisen teoksen Parantolan väki. Valinnan perusteena oli teoksellinen sisällöllinen moniulotteisuus sekä taiteellinen laadukkuus. Teoksessa esitetyt hahmot toimivat suojelevina ja lohduttavina voimaeläiminä, jotka saattavat ihmisen sisäänkäynneille ja tekevät massiivisesta julkisivupinnasta inhimillisemmän ja ihmisen mittakaavan mukaisen. Hahmoihin on sisällytetty myös leikkimielisyyttä ja huumoria.

Assin taiteen yhdeksi tavoitteeksi on asetettu rohkeus, jota Närhisen teos kuvaa hyvin. Närhisen teos herättää ajatuksia ja tunteita ja se puhuttelee ihmisiä henkilökohtaisella tasolla. Teos antaa tilaa inhimillisille ulottuvuuksille sekä monenlaisille tulkinnoille. Teos sisältää myös erilaisia vuorovaikutussuhteita. Närhisen teos kuvaa hyvin sitä, millaista on ylipäätään olla yhteiskunnan jäsen. Teos sulautuu ympäristöönsä ja siinä on inhimillistä kohtaamista ja tunteiden kokemisen moninaisuutta.

Taidehankinta sijoitetaan Ahveniston sairaalan julkisivuelementteihin maantasokerrokseen. Teos on nähtävissä erityisesti jalankulkijan näkökulmasta ja teos muodostaa vahvan, visuaalisen elementin jokaisesta ilmansuunnasta. Teoksen jatkosuunnittelussa tehdään tiivistä yhteistyötä kohteen arkkitehtien kanssa.