Siirry sisältöön

Ahveniston sairaalan suunnittelu ja rakentaminen

Täältä löydät tietoa, miten Assin suunnittelu ja rakentaminen etenee.

2015

Toukokuu 2015

Pääsuunnittelijan kilpailutus

Vuonna 2015 pääsuunnittelijaksi valitaan INTEGRATED työyhteenliittymä, jonka muodostavat Arkkitehtitoimisto Harris-Kjisik, AW2 Arkkitehdit ja De Jong Gortemaker Algra.

2016

Luonnosmainen piirroskuva. Paperinen ja aukaistu kartta, jonka yhdestä kohdasta nousee pyöreä muoto, joka kuvaa kartassa tiettyä paikkaa. Muoto kuvastaa sairaalan rakennuspaikan valintaa ja päätöstä siitä.
Elokuu 2016

Uuden sairaalan tontin etsintä alkaa

Sijaintipaikkaselvitys ja alustava hankesuunnitelma aloitetaan. Uutta sairaalaa suunnitellaan Harvialantielle. Neuvottelut rakentamisesta ja sairaalan sijainnista käynnistyvät Puolustusvoimien ja Liikenneviraston kanssa.

2017

Kesäkuu 2017

Hankkeen toteutusmuoto valitaan

Hankkeen toteutusmuodon kilpailutus 9/2017-2/2018. Toteutusmuodoksi valitaan allianssi ja allianssikumppaneiksi Skanskan ja Swecon muodostaman Hämeen Sydän -ryhmittymä. Alihankkijoinaan ryhmittymä käyttää TATE-RAP Oy:tä, Philips Oy:tä ja Sweco PM Oy:tä. Allianssia kutsutaan Hämeen Sydän -allianssiksi.

Piirrosmainen kuvituskuva, jonka tyyli on kartoista tuttu. Alareunassa on jana, joka jaettu osioihin, yhdestä osiosta nousee janan yläpuolelle pyöreä muoto, joka merkkaa sijaintia.
Elokuu 2017

Uuden sairaalan sijainti selviää

1,5 vuotta kestäneet neuvottelut sairaalan sijainnista päättyvät. Uusi sairaala päätetään rakentaa Ahvenistoon vanhan sairaalan viereen.

2018

Maaliskuu 2018

Allianssin kehitysvaihe alkaa

Allianssin kehitysvaiheessa suunnitellaan, miten sairaala tulee täyttämään sille asetetut tavoitteet. Kehitysvaiheen aikana huomioidaan myös asiakasnäkökulma. Esimerkiksi työryhmiin kutsutaan mukaan asiakkaiden ja potilasjärjestöjen edustajia sekä lapsia.

Marraskuu 2018

Ahveniston sairaala esittäytyy

Ahveniston sairaalan konsepti, nimi ja visuaalinen ilme esitellään yleisölle. Hankkeen verkkosivut aukeavat.

2021

Maaliskuu 2021

Ahveniston sairaalan rakentaminen alkaa

Uuden keskussairaalan eli Ahveniston sairaalan rakentaminen aloitetaan!

Luonnosmainen piirroskuva. Keskellä piirros korkeammasta talosta, jonka ympärillä kolme pienempää rakennusta.
Syyskuu 2021

Ensimmäinen paalutuskone työmaalle

Syyskuun alussa työmaalle tuli ensimmäinen paalutuskone ja toinen syyskuun lopussa.

Syyskuu 2021

Assin rakentaminen alkoi -väestöinfo

Kanta-Hämeen väestölle järjestettiin infotilaisuus verkossa uuden sairaalan rakentamisen alkamisesta.

Joulukuu 2021

Ensimmäinen torninosturi työmaalle

Uuden sairaalan työmaalle pystytettiin ensimmäinen torninosturi joulukuussa ja torninosturi sai saman tien myös juhlavan jouluvalaistuksen valaisemaan työmaata ja ilostuttamaan naapureita sekä ohiajavia.

2022

Toukokuu 2022

Peruskiven muuraus

Ahveniston sairaalan peruskiven muurauksen juhlapuhujana ja ensimmäisenä muuraajana toimi perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén.

2023

Luonnosmainen piirroskuva. Eri muotoisia ja näköisiä rakennuksia rinta rinnan. Oikealle puolelle on piirretty ylöspäin kohoava nuoli, joka kuvastaa suunnittelun ja rakentamisen etenemistä.
Syyskuu 2023

Harjannostajaiset

Assin rakentaminen on edennyt harjakorkeuteen ja työmaalla vietettiin29.9.2023 harjannostajaisia. Harjannostajaisissa kuultiin Kanta-Hämeen hyvinvointialueen johtajan Olli Naukkarisen, Skanska Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Särkilahden ja Assin työmaan työsuojeluvaltuutettu Vesa Messmanin juhlapuheet. Tilaisuuden juonsivat hämeenlinnalaiset näyttelijä ja Kanta-Hämeen keskussairaalan mainoskasvonakin tunnettu Miikka J. Anttila ja juontaja Miia Raussi. Tärkeässä roolissa olivat myös vieraiden non-stop kuljetuksista vastaamassa Idänpää ja ympäristö VPK, Hämeenlinnan VPK ja Kanta-Hämeen pelastuslaitos.

2025

Joulukuu 2025

Arvioitu valmistumisajankohta

Ahveniston sairaala eli Assi valmistuu arviolta vuonna 2025.

2026

Piirretty kuva paperisesta sertifikaatista symbolisoimaan päätöstä tai laadunvalvontaa.
Kesäkuu 2026

Arvioitu käyttöönottovuosi

Uuden sairaalan arvioitu käyttöönotto tapahtuu vuonna 2026.

Jos sinulla on jotain kysyttävää Assin rakentamiseen liittyen, voit olla meihin yhteydessä täällä.