Äänestä suosikkiasi Hämeenlinnan Ahveniston sairaalan taidekilpailun yleisöäänestyksessä
Hämeenlinnan Ahveniston sairaala on käynnistänyt yleisöäänestyksen avoimen taidekilpailun kautta saatujen ehdotusten pohjalta. Kilpailu päättyi huhtikuussa ja siinä jaettiin kaksi 2. palkintoa ja kaksi 3. palkintoa. Jaetulle toiselle sijalle sijoittuivat työryhmä Pekka ja Teija Isorättyä sekä työryhmä Taijatuuli Louhivuori & Siiri Kalliokorpi.
Kilpailun jury päätti yksimielisesti, ettei kilpailussa jaeta ensimmäistä palkintoa, vaan lisäluonnokset tilataan kahdelta toiseksi sijoittuneelta. Kilpailun yleisöäänestys päätettiin järjestää nyt, kun lisäluonnokset on saatu. Yleisöäänestyksen voittanut taiteilijaryhmä palkitaan 500 euron palkinnolla.
Yleisöäänestys on avoinna kaksi viikkoa ajalla 26.9.2023 – 10.10.2023.
Käy äänestämässä omaa suosikkiasi ja tutustu ehdotuksiin alla.
Baby Whale
Tekijät: Pekka ja Teija Isorättyä
Tekstiili, lasi, metalli ja puu veistosinstallaatio tilassa
Materiaalit: metalli, puu, puhallettu lasi, käsin virkatut tekstiilit
Koko: teoksen enimmäiskorkeus 4,2m, levein kohta 4,1m; teoksen enimmäispituus 6m.
Inhimillisen kohtaamisen hetki alkaa usein kosketuksesta. Mummon kosketus on edelleen läsnä lapsenlapsen tilkkupeitoissa, vaikka mummo on jo poissa. Käsityön kautta voi tulla menneisyyden koskettamaksi, mutta lisäksi se on jatkuva tarina, sanaton viesti, joka kulkee käsiemme läpi sukupolvelta toiselle. Käsityön äärellä on rauha. Teos Baby Whale ottaa lähtökohdakseen käsityöhön tallentuvan inhimillisen kosketuksen. Valas on suuri ja mahtava, mutta kuitenkin hauras kuin pitsi, monet valaslajit ovat käyneet sukupuuton partaalla.
Valaassa pitsi ja lasi tekevät suuresta veistoksesta kevyen ja läpikuultavan. Sitä kautta se on enemmänkin kuin ajatus valaasta -ehkä jokin idea tai haave, joka on vasta omassa mielessä. Valas eläimenä herättää toivoa ja uskoa, jota tarvitaan sairaalan aulassa. Monet valaslajit on onnistuttu pelastamaan suojelun avulla. Se on yksi syy valaiden edustamaan toivoon. Toisaalta valaat kiehtovat meitä mysteerisellä viisaudellaan, herkkyydellään ja äärimäisyydellään. Virkattuna suuri valas muistuttaa myös sinnikkään toiston synnyttämästä suuresta saavutuksesta.
Teoksen runko tehdään pyöröteräksestä. Siihen lisätään veistettyinä puuosina silmät ja sierain. Valmis runko maalataan luunvalkoiseksi. Virkatun osan materiaalina käytämme kalastajanlankaa. Tekstiiliveistoksen verrattain ison hiilijalanjäljen pienentämiseksi käytämme pinnassa myös kierrätettyjä käsin virkattuja pitsikäsitöitä, jotka virkataan osaksi uutta materiaalia. Tämä tuo myös vaihtelua ja aikakerroksia teoksen pintaan. Keräämme käsinvirkattuja vaaleita pitsiliinoja ja virkkaamme ne yhteen ”irish crosette” tekniikalla lisäten omia tarvittavan kokoisia virkkausneliöitä väliin. Päällystämme tällä tekstiilillä runkoa sektorin kerrallaan. Kun pitsiosa neulotaan runkometalliin, pyöröteräs jää kieputettavan virkkauslangan alle piiloon. Valmiit sektorit käsitellään ”sei whale” ekologisella hartsilla ja maalataan vaalean lilaksi. Pinnasta tulee kovaksi lakattu pinta, jonka puhdistamien on normaalia pölynpyyhintää.
Teos on hallitseva, mutta se ei ole ahtautunut tilaan vaan ilmavasti kaartamassa ylhäältä sisälle sairaalan päin. Sen toinen silmä ”kurkkaa” sisälle infotiskin suuntaan. Vaikka teos on suuri, se ei ole mittakaavaltaan kuitenkaan aikuisen ryhävalaan, vaan poikasen kokoinen ja tästä juontui nimi teokselle: Baby Whale
Baby Whale on paikkasidonnainen teos, jonka tehtävänä on avata taidekokemus sairaalassa kävijöille ja tarjota hyvä ihmettelyn hetki.
Saippuakuplat
Tekijät: Siiri Kalliokorpi ja Taijatuuli Louhivuori
Avainsanat ovat: saippuakuplat, rauha, kauneus, uniikki, kesä, kevät, ilo, tyyneys ja hetkessä eläminen.
Materiaalit: 3D-printattu polypropeeni
Teoksen koko pääaulassa: 1 kpl kupla 3000 x 1700 mm (arvio), koostuen useammasta osasta sekä 2 kpl kuplia 1900 x 1500 mm (arvio), koostuen useammasta osasta. Teosten painot ovat 35 ja 50 kg.
Teoksen koko Ahvenistontien sisäänkäynnissä: 25 kpl kuplia 250 mm halkaisijalla, koostuen kahdesta puolikkaasta sekä 25 kpl kuplia 400 mm halkaisijalla, koostuen kahdesta puolikkaasta. Paino 3–5 kg.
Teoksen koko ensiavun kävelijöiden aulassa: kuplien halkaisijat ovat 100 mm ja 50 mm. Niiden paino on noin 500 g. Tähän aulaan saippuakuplaveistoksia tulee 200kpl.
Keskiajalla ja renessanssissa hohtava kupla oli elämän haurauden symboli. Saippuakupla on silkkaa iloa – leijuen läpi ilman, heijastaen sateenkaaren värit ja tuoden mieleen kolmivuotiaan hervottoman kikatuksen. Ihana katsella, mutta mahdoton pitää kiinni. Siksi se on täydellinen väline pohtia, miten lähestymme elämäämme tänään ja tässä. Teosten materiaali on peräisin hoitotyöstä. Nyt se palaa sairaalaan, hoivaamaan ihmisiä taiteen avulla.
Saippuakuplat ovat nykyveistoksia, jotka toteutetaan kolmessa eri mittakaavassa, kolmeen eri sairaalan aulaan: (Pääaula, Ahveniston sisäänkäynti sekä ensiavun kävelijöiden aula). Taideteokset ovat saippuakuplia jäljitteleviä veistoksia.
Pääsisäänkäynnin ilmatilaan tulee leijumaan kolme suurinta kuplaveistosta. Teokset eivät peitä näköalaparven näkymää. Jokaista kuplaa kannattelee kolme vaijeria. Suurien kuplien turvallinen ripustus taataan läpinäkyvästä, neitseellisestä polykarbonaatista valmistetulla rangalla, johon 3D-tulostetut kappaleet kiinnitetään mekaanisesti. Neitseellinen polykarbonaatti käyttäytyy ja kestää ennakoitavasti. Tämä ranka on huomaamaton ja se mukailee veistosten orgaanista muotoa.
Ahvenistontien sisäänkäynnin portaiden alapinnoille tulevat keskikokoiset veistokset. Ne ovat leikkisästi ylöspäin pyrkiviä kuplia, jotka ovat jääneet jumiin portaiden sivu- ja alapinnoille. Teokset kiinnitetään kirkkaasta ja huomaamattomasta polykarbonaatista valmistetuilla kiinnikkeillä. Kuplat sijoitellaan niin, että portaiden alla kulkukorkeus säilyy.
Ensiavun kävelijöiden aulan kuplat ovat opasteellisia, sillä kuplien alkulähde on juomavesipiste käytävän keskikohdan paikkeilla. Kuplat ikään kuin purkautuvat vesipisteen syvennyksestä ja levittyvät tilan kattoon sekä seinien yläosaan. Mitä lähemmäksi vesipistettä aulan käyttäjä siirtyy, sitä enemmän kuplia hän voi havaita. Kuplien lopullinen sijoittelu toteutetaan huomioiden opasteet ja aulan muut ominaisuudet. Myös nämä kuplat kiinnitetään polykarbonaatti-kiinnikkeillä.
Kaikki teokset toteutetaan 3D-tulostamalla. Veistosten rakenteellinen kestävyys on verrattavissa ruiskuvalettuun osaan. Tulosteiden ominaisuuksia testataan materiaalitestaus-laboratoriossa ja UV-suojaukseen tarkoitettua lisäainetta voidaan lisätä massaan. Materiaalina käytetään soveltuvin osin terveydenhuollossa syntyvää muovijätettä (polypropeenia). Polypropeeni on laadukas, vahva ja kestävä muovilaatu. Lukuun ottamatta suurien kuplien rankaa ja kiinnikkeitä, pyritään käyttämään kierrätettyä materiaalia. Keräyskontaktit ovat olemassa ja polypropeenia on jo saatu lahjoituksena. Kierrätettynä saatu materiaali ja toimintatavat sen kanssa ovat 3D-tulostuksen tekevälle yritykselle tuttuja. Tarvittaessa projektissa käytettäväksi suunniteltua muovipellettiä voi myös hankkia kaupallisesti läpikulkueränä. Helmiäishohto materiaaliin saadaan lisäämällä tulostusmassaan glitteriä.
Kun veistokset eivät enää palvele taideteoksena, elinkaariajattelun hengessä materiaali voidaan kierrättää uudeksi raaka-aineeksi jo nykyisin olemassa olevin mekaanisin menetelmin tai vielä kehitteillä olevin menetelmin. Muovi on jo nykyisillä menetelmillä kierrätettävissä keskimäärin 10 kertaa, ennen kuin materiaali alkaa huomattavissa määrin menettämään ominaisuuksiaan.